Παρέμβαση στα γραφεία της ΔΕΗ

 

ΔΕΗ 35 50Αυξήσεις στα τιμολόγια, επιβολές νέων φόρων και χαράτσια, εισφορές ΝΕΡΙΤ και η λίστα οφειλών προς τη ΔΕΗ συνεχώς μεγαλώνει, αφήνοντας πίσω της χρεωμένα σπίτια χωρίς ρεύμα και θέρμανση, ως κομμάτι μιας συνολικότερης επίθεσης και προσπάθειας υποτίμησης των ζωών μας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις που αφορούν την μείωση των τιμολογίων για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, κάνουν για ακόμα μια φορά ξεκάθαρό πως κάθε έννοια ‘’κοινωνικής πρόνοιας’’ εκ μέρους του κράτους εξαντλείται στην διάσωση  κερδοφόρων επιχειρήσεων ενώ εκείνοι κι εκείνες που με δυσκολία διασφαλίζουν εδώ και καιρό τα βασικά, θεωρούνται αναλώσιμοι. Με την οριστική πια μετακίνηση του φόρου ακινήτων (ΕΕΤΑ) από τον λογαριασμό της ΔΕΗ στην διαδικασία της εφορίας, αφού υπολογιστούν οι συνολικές οφειλές θα ανοίξει ο δρόμος για την διαδικασία των κατασχέσεων από το Δημόσιο. Έτσι όσοι και όσες αδυνατούσαν μέχρι στιγμής να ανταπεξέλθουν σε κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης, θα βρουν μπροστά τους και τον κίνδυνο της κατάσχεσης.

Ως συνέλευση έχουμε εμπλακεί σε πολλές επανασυνδέσεις ρεύματος, έχουμε έρθει σε επαφή με ανθρώπους από τη γειτονιά που βρέθηκαν σε ανάγκη λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης και απευθύνθηκαν στη συνέλευσή μας, τις περισσότερες φορές μέσω του τηλεφώνου επικοινωνίας μας. Αυτούς τους ανθρώπους τους στηρίξαμε μέσα από μία διαδικασία συνδιαμόρφωσης δυναμικών παρεμβάσεων στη ΔΕΗ, διοργανώνοντας πορείες γειτονιάς και κορυφώνοντας με δυναμικές δράσεις όπως η διήμερη κατάληψη της ΔΕΗ της Παπαναστασίου (μία δράση την οποία πολλοί έχουν αποσιωπήσει…). Πιστεύουμε ότι ξεφεύγοντας από ατομικιστικές νοοτροπίες – του  παθητικού τηλεθεατή,  του επαναπαυμένου ψηφοφόρου, του ανθρώπου που περιμένει κάποιος άλλος να του λύσει για λογαριασμό του τα προβλήματά  του – και με όπλο μας τις ουσιαστικές σχέσεις και πράξεις αλληλεγγύης, όλα είναι δυνατά.

                Επιδιώκουμε με αυτή την κίνηση, αφενός, να στηρίξουμε όλους/ες αυτούς/ες που χρειάστηκαν και θα χρειαστούν να καταφύγουν στις επανασυνδέσεις ρεύματος. Θεωρούμε ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και έχοντας αυτές τις εμπειρίες αγώνα από το παρελθόν, η ανάγκη για την συλλογική διεκδίκηση όσων μας ανήκουν είναι πιο άμεση από ποτέ. Στόχος πρέπει να είναι όχι μόνο αποκατάσταση των κομμένων ρευμάτων, ή οι διακανονισμοί των πληρωμών, αλλά και η αναβάθμιση του ίδιου του αγώνα, για την διεκδίκηση της αυτομείωσης, της πληρωμής δηλαδή των λογαριασμών όχι βάσει των τιμολογίων (κοινωνικών ή όχι) αλλά με κριτήριο της δυνατότητες του καθένα και της καθεμιάς μας. Αυτομείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού, σημαίνει την μονομερή άρνηση πληρωμής της τιμής που ζητείται, μέσα από την άρνηση και την απόρριψη του συστήματος κέρδους που περιστρέφεται γύρω από τα προϊόντα. Οι λογαριασμοί πληρώνονται είτε με την παλιά τιμή ( μετά από αύξηση ), είτε στη μισή τιμή, ή στην τιμή που πληρώνουν οι εταιρείες ή και καθόλου ενώ μερικές φορές κάποιοι λογαριασμοί είναι διακοσμημένοι με σφραγίδες εργοστασιακών επιτροπών.

Στη διαδικασία του παραπάνω αγώνα αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις διοικήσεις της ΔΕΗ στην πόλη της Θεσσαλονίκης.  Στην Αισώπου, στην Παπαναστασίου, την Αγ. Δημητρίου και την Ανδριανουπόλεως.  Η διοίκηση της αποτελεί για εμάς τον «υψηλά ιστάμενο» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που αποφασίζει και διατάζει δόσεις με γνώμονα την κερδοφορία της. Είναι και αυτός ο  παράγοντας που αποφασίζει για το απάνθρωπο γύρισμα του διακόπτη που στέλνει την οικογενειακή καθημερινότητα   γειτόνων μας με μία κίνηση 60 χρόνια πίσω.  Καλούμε την διοίκηση  της ΔΕΗ να   αντιληφθεί τον ρόλο της ως αυτό που είναι: ένας κρίκος σε μία αλυσίδα θανάτου. Με   αυτή την λογική   συνδιοργανώνουμε μαζί με   άλλες συνελεύσεις γειτονιών της πόλης:

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 31/02/14

στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Παπανασταίου 68 στις 10.30 π.μ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 2/03/14

στα κεντρικά γραφεία στην Ανδριανουπόλεως 24 (Καλαμαριά) στις 10.30 π.μ.

Πλέον τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα επιβίωσης για πάρα πολλούς ανθρώπους. Πρέπει ν’ αποκρούσουμε το φόβο και την τρομοκρατία που προσπαθεί να σπείρει το κράτος με απειλές κοψίματος ρεύματος και κινδυνολογίες περί νομικών συνεπειών για όσους το επανασυνδέουν. Είναι σημαντικό να μην είναι κανένας μόνος του, να ξεπεράσουμε το εγώ μας και τη ντροπή που μας ωθεί στον ατομικισμό. Το να μην έχει κάποιος να πληρώσει τους λογαριασμούς και τα χαράτσια, δεν είναι ντροπή αλλά φυσικό επακόλουθο. Το να έχει πάλι κάποιος να πληρώσει προς το παρόν, δε σημαίνει ότι θα ’χει για πάντα. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια που μας κάνει πιο δυνατούς. Μόνο ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπειά μας.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ,  ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ .
ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ – ΑΥΤΟΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗΣ – ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Τούμπας

Κάθε Τετάρτη στις 19:00 στο Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα, Σινιόσογλου 22, Κ. Τούμπα

www.toumba.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *