Ταυτότητα

Καλωσήρθατε στην Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Τούμπας!

 Γιατί «ανοιχτή συνέλευση»;

Ανοιχτή συνέλευση γιατί οποιοσδήποτε / οποιαδήποτε θέλει, μπορεί να έρθει και να συμμετάσχει ισότιμα και με ανιδιοτέλεια στη συνέλευση. Λειτουργούμε χωρίς ιεραρχίες και χωρίς αντιπροσώπευση. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται και συνδιαμορφώνονται από το σύνολο των συμμετεχόντων.

Γιατί «αγώνα»;

Αγωνιζόμαστε άμεσα και αδιαμεσολάβητα για την απόκτηση όλων αυτών που μας αναλογούν, βάζουμε φρένο στη συνεχόμενη υποβάθμιση της ζωής μας, δημιουργούμε δομές αντίστασης και αλληλεγγύης.

Γιατί «κατοίκων Τούμπας»;

Δραστηριοποιούμαστε στη γειτονιά της Τούμπας, θέλουμε να προάγουμε τη γνωριμία και την αυτοοργάνωση σε επίπεδο γειτονιάς. Θέλουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας, επιδιώκουμε να μετατρέψουμε το κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα (πρώην νεανικό σταυροδρόμι) σε πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για την κοινωνική και πολιτισμική ζύμωση μας.

Ποιοι είμαστε

Είμαστε εργαζόμενοι/ες, υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι/ες, φοιτητές/ιες ανεξαρτήτως ηλικίας και καταγωγής. Ξεκινήσαμε τον Μάιο του 2011 με συνελεύσεις στην πλατεία του Αγ. Θεράποντα. Συνεχίσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συζητώντας για θέματα που αφορούν τις ζωές μας. Στις 27 Οκτωβρίου καταλάβαμε τον εγκαταλελειμμένο χώρο «νεανικό σταυροδρόμι». Έκτοτε στεγάζουμε εκεί τις δραστηριότητές μας.

Τι κάνουμε

Οργανώνουμε συζητήσεις, εκδηλώσεις, δράσεις ενάντια στην απαξίωση των ζωών μας (ρεύμα, νερό, στέγαση, υγεία, παιδεία, περιβάλλον). Πραγματοποιούμε πολιτισμικά δρώμενα (π.χ. συναυλίες, προβολές, παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις) και δράσεις κοινωνικής γνωριμίας αλληλεγγύης (π.χ. συντροφικές κουζίνες, καφενείο).

Πώς λειτουργούμε

Μοναδικός φορέας λήψης αποφάσεων είναι η συνέλευση μας που γίνετε κάθε Tετάρτη στις 19:00 στο Κοινωνικό κέντρο Αγώνα. Λειτουργούμε στη βάση της οριζόντιας κοινωνικής οργάνωσης, οποιαδήποτε δραστηριότητά μας συνδιαμορφώνεται από τους συμμετέχοντες της συνέλευσης.

Κάθε φορά υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων που διαμορφώνεται και ιεραρχείται στην αρχή της συνέλευσης. Η αντιμετώπιση των θεμάτων γίνεται ένα προς ένα και η λήψη απόφασης για το καθένα διαδοχικά. Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν κυκλικά τους ρόλους του συντονιστή-εισηγητή και του πρακτικογράφου.

Ο ρόλος του συντονιστή είναι να σχηματίζει και να τηρεί την ατζέντα, να δίνει τον λόγο διαδοχικά σε αυτούς που τον ζήτησαν, να καλεί σε λήψη απόφασης αφού έχουν τοποθετηθεί όλοι, να ζητάει επώνυμα διαθεσιμότητες για δράσεις – εργασίες και να λήγει τη συνέλευση. 

Ο ρόλος του πρακτικογράφου είναι να καταγράφει τα θέματα και τις αποφάσεις, τις ενημερώσεις που έχουν γίνει, τα ραντεβού για επικείμενες δράσεις, συνελεύσεις κλπ,  διαθεσιμότητες για δράσεις – εργασίες, να διαβάζει τα πρακτικά στο τέλος της συνέλευσης και να τα αναρτά διαδικτυακά και έντυπα.

Επιθυμούμε να παίρνουν τον λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, για αυτό τοποθετούμαστε σύντομα και περιεκτικά επί του θέματος. Προκειμένου η συνέλευση να κυλάει ομαλά και να είναι λειτουργική προσπαθούμε να μην κάνουμε διάλογο και να μην διακόπτουμε.

Ο καθένας/μία μπορεί και πρέπει να σηκώσει το χέρι του/της για να πάρει τον λόγο. Μπορεί αν θέλει να αναλάβει τους παραπάνω ρόλους δηλώνοντάς το στην αρχή της συνέλευσης. Μπορεί επίσης να δηλώσει διαθεσιμότητα για οποιαδήποτε δράση – εργασία, συμμετέχοντας ενεργά στην υλοποίηση των κοινών μας αποφάσεων.

Με την επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου λειτουργίας, στόχος μας είναι η εξοικείωση όλων μας με μια συλλογική διαδικασία διαφανή, ξεκάθαρη και άμεση, ώστε να αποφεύγεται η προσωπική προβολή και η δημιουργία παγιωμένων ρόλων και άτυπων ηγεσιών.

Προϋποθέσεις φιλοξενίας δραστηριοτήτων στο χώρο

Ο χώρος του πρώην νεανικού σταυδρόμιου θα θέλαμε να λειτουργεί ως χώρος συνάντησης για την ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων σε επίπεδο γειτονιάς. Γι αυτό και επιθυμία μας είναι να συνδεθούν οι δραστηριότητες που φιλοξενούνται στο χώρο με τους κοινωνικούς αγώνες. Επιπλέον κρίνουμε σημαντική τη συμμετοχή στην ανοιχτή συνέλευσή μας των ατόμων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Καθώς ο χώρος είναι προς διαμόρφωση, τα άτομα που τον χρησιμοποιούν καλούνται να συμβάλλουν στο σύνολο των λειτουργικών του αναγκών, αλλά και στις ανάγκες των επιμέρους δραστηριοτήτων που διατίθενται να αναλάβουν. Τα παραπάνω ισχύουν σε περίπτωση μακροπρόθεσμηςστέγασης δράσεων και όχι στις επίκαιρες εκδηλώσεις.

Στο χώρο είναι ευπρόσδεκτες και δράσεις πολιτισμικής, καλλιτεχνικής δημιουργίας / ψυχαγωγίας, έξω από τις λογικές του κέρδους και της κατανάλωσης. Έτσι είμαστε θετικοί και θέτουμε ως προτεραιότητά μας την ενίσχυση και φιλοξενία δραστηριοτήτων που να κινούνται προς αυτό το στόχο.

Στο χώρο δεν είναι ευπρόσδεκτες δράσεις που προάγουν εθνικιστικές, ρατσιστικές, σεξιστικές ομοφοβικές αντιλήψεις, εμπορευματικές-κερδοσκοπικές δραστηριότητες, διαθέσεις προσωπικής προβολής και χειραγώγησης, κομματικής ή θρησκευτικής προπαγάνδας και επιδιώξεις πολιτικών αξιωμάτων.

Για επικοινωνία

Διατηρούμε λίστα επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (toumba@lists.espiv.net) όπου ο καθένας/μία είναι ευπρόσδεκτος/η να συμμετάσχει δίνοντας το mail του. Επίσης διατηρούμε blog στο διαδίκτυο (www.τουμπα.gr ή www.toumba.espivblogs.net) όπου δημοσιεύουμε το υλικό μας.

Εν κατακλείδι

Η επιτυχία μίας συλλογικής προσπάθειας χωρίς ιεραρχία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Χρειάζεται παίδευση του/της καθενός/μίας μας ξεχωριστά και ζύμωση όλων μας μαζί, χρειάζεται πάνω από όλα καλή διάθεση, αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό. Στοχεύουμε η προσπάθειά μας να αποτελέσει έναν σπόρο που θα γονιμοποιήσει, ποσοτικά και ποιοτικά, ευρύτερες συλλογικές διαδικασίες,. Θέλουμε να εμπλακούμε σε ισχυρές, αδιαμεσολάβητες διαπροσωπικές σχέσεις που θα μας καταστήσουν δυνατότερους προσωπικά και συλλογικά. Οι ισορροπίες είναι προς αναζήτηση και τον δρόμο τον ανοίγουμε περπατώντας.

2 thoughts on “Ταυτότητα

  1. συγχαρητηρια για την πρωτοβουλια σας να κανετε μια ανοικτη συνελευση στην Τουμπα. χρειαζομαι ενα ηλεκτρολογο γιατι εχω προβλημα με την ΔΕΗ (μου εκοψε το ρευμα) και γνωριζω οτι μεσω της πρωτοβουλιας σας, μπορω να βρω. εσεις εχετε καποιον να μου συστησετε? ευχαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *