ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

Βιώνουμε μία βάρβαρη, αντικοινωνική επίθεση που στόχο έχει την υποβάθμιση της ζωής μας. Στο πλαίσιο της «οικονομικής εξυγίανσης», το κράτος χτυπάει βασικούς τομείς της καθημερινότητας και της αναπαραγωγής μας όπως η θέρμανση, η ενέργεια, η διατροφή, η εκπαίδευση και το σύστημα περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της υγείας, χτίζεται ένα σύστημα γεμάτο περιφράξεις και αποκλεισμούς για ολοένα και περισσότερες κατηγορίες ασθενών, π.χ. ανασφάλιστους, άνεργους, άπορους, ψυχικά πάσχοντες, μετανάστες, συνταξιούχους κ.λπ. τους οποίους επιβαρύνει ακόμα περισσότερο οικονομικά, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να πετιούνται έξω από το σύστημα υγείας.

Η λεγόμενη εξυγίανση της οικονομίας μεταφράζεται σε εξουδετέρωση του συστήματος υγείας αφού οδηγεί στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μέσα από την εμπορευματοποίησή και την ιδιωτικοποίησή τους. Τα νοσοκομεία καλούνται να λειτουργήσουν με όρους επιχείρησης και υποχρηματοδοτούνται συστηματικά: μείωση ή και κατάργηση των κλινών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλείσιμο δομών. Στη Θεσσαλονίκη μόνο, απειλούνται με κλείσιμο-συγχώνευση σε πρώτη φάση, το Λοιμωδών, ο Άγιος Δημήτριος και το Παναγία.

Όσα νοσοκομεία παραμένουν σε λειτουργία αντιμετωπίζουν συνθήκες  εφιαλτικές για ασθενείς και προσωπικό: βασικές ελλείψεις ιατρικών υλικών και φαρμάκων, λιγοστό προσωπικό που καλείται να βουλώνει τρύπες, εξαντλητικά ωράρια, επισφαλείς εφημερίες και απλήρωτη εργασία.

Για αυτού του είδους την υποβαθμισμένη φροντίδα χρεωνόμαστε τις εξετάσεις, πληρώνουμε 5€ για εξέταστρα και καλούμαστε να αποδεχτούμε τα ιδιωτικά ραντεβού στο δημόσιο χώρο του νοσοκομείου (απογευματινά ιατρεία με 60-70€). Έτσι προωθείται ο διαχωρισμός των ασθενών σε προνομιούχους και μη. Ήδη μεθοδεύεται η αναπροσαρμογή της ταρίφας στα 25€ για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομείο. Κερασάκι στην τούρτα, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ανάθεσε την υπηρεσία των τηλεφωνικών ραντεβού σε ιδιωτική εταιρία με χρέωση τουλάχιστον 2€/κλήση. Να μην ξεχνούμε πως σε πολλά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας εισπράττονται με υπερβάλλοντα ζήλο τα 5€ παράνομα, από χρόνιους πάσχοντες ή ακόμη και στην εφημερία.

Επιπλέον, ολοένα και περισσότερες εξετάσεις αλλά και βασικά φάρμακα δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα το κόστος των φαρμάκων αυξάνεται ενώ συχνά οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τη φαρμακευτική αγωγή λόγω ανεπάρκειας του ΕΟΠΥΥ.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η μπάλα παίρνει πλέον και τις υπηρεσίες πρόληψης. Το δρόμο ανοίγει το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που χρεώνει τον προληπτικό έλεγχο (τεστ Παπανικολάου, μαστογραφία) με εισιτήριο 5€. Εκτός από άδικη, η πρακτική αυτή είναι και παράλογη, μιας και δε διατυπώνεται με σαφήνεια στις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας, που (προς το παρόν) δεν αγγίζουν την πρόληψη. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η υγεία μας τους ενδιαφέρει μόνο στο βαθμό που η θεραπεία καταλήγει επικερδής για αυτούς.

 Από το Νοέμβρη του 2012 πραγματοποιούμε σειρά παρεμβάσεων στο Θεαγένειο για αυτό το θέμα. Εντύπωση μας προκαλεί ωστόσο, η σιωπηλή συναίνεση με την οποία οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αγκαλιάζουν αυτήν την πρακτική, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία που και οι ίδιοι βιώνουν την ίδια επίθεση, είτε σε οικονομικό επίπεδο, είτε με την εντατικοποίηση της δουλειάς τους.

Επειδή εμείς πιστεύουμε πως η επίλυση των συλλογικών μας προβλημάτων πρέπει να περνάει μέσα από τον κοινό αγώνα εργαζομένων και χρηστών υγείας, καλούμε σε εκδήλωση το Σάββατο 20/04/2013 στις 7:00μμ στην πλατεία Αγ. Θεράποντα για να συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα στο χώρο της υγείας και να οργανώσουμε τους αγώνες μας.

 

Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Τούμπας

(κάθε Τετάρτη στις 7:00μμ. στο Κοινωνικό κέντρο Αγώνα, Σινιόσογλου 22, Κάτω Τούμπα)

www.toumba.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *