11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 11:00 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ – Aνοιχτή οργανωτική συνέλευση Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας

afisa lastΚατεβάστε το κείμενό μας σε Pdf μορφή από τον παρακάτω σύνδεσμο

keimeno gia deh andrianoupoleos

Επειδή όπως πάνε τα πράγματα ΔΕΝ ΤΗ ΒΓΑΖΟΥΜΕ…

…Διεκδικούμε τη ζωή μας με όπλο μας την έμπρακτη αλληλεγγύη

Γιατί;

1999: Eπιβολή φόρου  στο λογαριασμό της ΔΕΗ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)

1η Σεπτεμβρίου του 2005: Aύξηση της ΔΕΗ 3%

1η  Αυγούστου του 2007: Aύξηση της ΔΕΗ κατά 3,8%

      1η Δεκεμβρίου του 2007: Aύξηση των νυχτερινών τιμολογίων της ΔΕΗ 5%

2α Μαϊου 2010: Επιβολή στον λογαριασμό της ΔΕΗ νέων φόρων

1η  Ιανουαρίου 2011: Αύξηση της ΔΕΗ 11%

Φθινόπωρο 2011: Eπιβολή των χαρατσιών

        Ιανουάριος 2013: Nέα αύξηση της ΔΕΗ. Πόσο;

Θα είναι 10%; 12%; 30%; 40%; Αυτή η αύξηση της ΔΕΗ θα γίνει απότομα ή σταδιακά; Με κοινωνικά τιμολόγια ή χωρίς; Πιστεύουμε ότι δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία o τρόπος με τον οποίο μας «χρυσώσουνε το χάπι» αλλά η ουσία. Οι νέες αυξήσεις της ΔΕΗ δεν είναι κάτι που έρχεται ως «κεραυνός εν αιθρία». Ήδη από το 1999 όπου προωθείται με συστηματικό τρόπο η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ενέργειας, όλες αυτές οι αλλαγές είναι μέρος μίας βάρβαρης, αντικοινωνικής επίθεσης που στόχο έχει την υποβάθμιση της ζωής και της επιβίωσης μας. Τα χαράτσια της ΔΕΗ, τα αυξημένα τιμολόγια σε ρεύμα, νερό, θέρμανση, οι αυξήσεις στη φορολογία και στα είδη πρώτης ανάγκης, είναι μέρος μίας κατάστασης που μας πειθαρχεί και μας περιορίζει, ρίχνοντας όλο και περισσότερο το βιοτικό μας επίπεδο, προειδοποιώντας μας ότι «υπάρχουν και χειρότερα», αποστερώντας και βάζοντας εμπόδια στην κάλυψη των βασικών μας αναγκών και κατ’ επέκταση στα όνειρα και στις επιθυμίες για το μέλλον μας.

Πιο συγκεκριμένα, εμείς που δραστηριοποιούμαστε στη γειτονιά της Τούμπας παρατηρούμε ότι από τις αρχές του Σεπτέμβρη έχουν πολλαπλασιαστεί οι διακοπές ρεύματος στα σπίτια της γειτονιάς μας λόγω χρέους. Σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα για επανασυνδέσεις ρεύματος καθώς επίσης, καθημερινό φαινόμενο είναι οι ατέλειωτες ουρές στο λογιστήριο της ΔΕΗ της Παπαναστασίου, όπου γείτονές μας προσέρχονται «εκλιπαρώντας» για διακανονισμό. Όσο συνεχίζεται η υποβάθμιση των ζωών μας, τόσο πιο πολλοί γείτονές μας αδυνατούν να πληρώσουν έστω και «έναντι» τμήμα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ και εγκλωβίζονται στον φαύλο κύκλο της ντροπής, της απόγνωσης και της ανέχειας. Υπάρχει διέξοδος;

Ως συνέλευση έχουμε εμπλακεί σε πολλές επανασυνδέσεις ρεύματος, έχουμε έρθει σε επαφή με ανθρώπους από τη γειτονιά που βρέθηκαν σε ανάγκη λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης και απευθύνθηκαν στη συνέλευσή μας, τις περισσότερες φορές μέσω του τηλεφώνου επικοινωνίας μας. Αυτούς τους ανθρώπους τους στηρίξαμε μέσα από μία διαδικασία συνδιαμόρφωσης δυναμικών παρεμβάσεων στη ΔΕΗ, διοργανώνοντας πορείες γειτονιάς και κορυφώνοντας με δυναμικές δράσεις όπως η διήμερη κατάληψη της ΔΕΗ της Παπαναστασίου (μία δράση την οποία πολλοί έχουν αποσιωπήσει…). Πιστεύουμε ότι ξεφεύγοντας από ατομικιστικές νοοτροπίες – του  παθητικού τηλεθεατή,  του επαναπαυμένου ψηφοφόρου, του ανθρώπου που περιμένει κάποιος άλλος να του λύσει για λογαριασμό του τα προβλήματά  του – και με όπλο μας τις ουσιαστικές σχέσεις και πράξεις αλληλεγγύης, όλα είναι δυνατά.

Στη διαδικασία του παραπάνω αγώνα αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη διοίκηση της ΔΕΗ που στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην οδό Ανδριανουπόλεως 24. Η διοίκηση της Ανδριανουπόλεως αποτελεί για εμάς τον «υψηλά ιστάμενο» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που αποφασίζει και διατάζει δόσεις με γνώμονα την κερδοφορία της. Είναι και αυτός ο παράγοντας που αποφασίζει για το απάνθρωπο γύρισμα του διακόπτη που στέλνει την οικογενειακή καθημερινότητα γειτόνων μας με μία κίνηση 60 χρόνια πίσω. Καλούμε την διοίκηση της ΔΕΗ να αντιληφθεί τον ρόλο της ως αυτό που είναι: ένας κρίκος σε μία αλυσίδα θανάτου. Με αυτή την λογική συνδιοργανώνουμε μαζί με άλλες συνελεύσεις γειτονιών της πόλης:

 ANOIXTH ΣΥΖΗΤΗΣΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 18:00

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥΜΠΑΣ με σκοπό να οργανώσουμε από κοινού

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11η ΙΑΝΟΥAΡΙΟΥ στις 11:00

ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

(ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 24 – Καλαμαριά)

 Επιδιώκουμε με αυτή την κίνηση, αφενός, να στηρίξουμε όλους/ες αυτούς/ες που χρειάστηκαν και θα χρειαστούν να καταφύγουν στις επανασυνδέσεις ρεύματος. Αφετέρου, φιλοδοξούμε να συνδέσουμε στο άμεσο μέλλον αυτή την πορεία «μετατόπισης του κόστους-χρέους του ρεύματος» με το αίτημα της αυτομείωσης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ώστε μέσα από μία διαδικασία μετασχηματισμού και ωρίμανσής του, να εναντιωθεί δυναμικά στην υποβάθμιση των ζωών μας. Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να πάρουν θέση απέναντι σε όλο αυτό που συμβαίνει.

Γνωρίζουμε ότι και αυτοί αντιμετωπίζουν σφοδρή επιδείνωση των εργασιακών τους συνθηκών (με εργολαβίες, εργατικά «ατυχήματα», 6ωρα ωρομίσθια, ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας, επιβολή κλίματος σιωπής, φόβος απολύσεων). Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση προτείνουμε τη δημιουργία ενός κοινού αγώνα μεταξύ εργαζομένων στην ΔΕΗ και χρηστών ενέργειας. Άλλωστε, είναι η ίδια ΔΕΗ που έχει αυξήσει την κερδοφορία της κατά 30% τον τελευταίο χρόνο (τα καθαρά της κέρδη από 90,8 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο του 2011 ανήλθαν σε 118,1 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο του 2012). Είναι η ίδιαΔΕΗ, που το επιτυγχάνει αυτό διώχνοντας προσωπικό και εντατικοποιώντας τις εργασιακές σχέσεις στο εσωτερικό της. Είναι η ίδια ΔΕΗ που κερδοφορεί πατώντας πάνω στο φόβο και την αδυναμία εκατοντάδων ανθρώπων που μένουν χωρίς ρεύμα καθημερινά.

Για αυτό λοιπόν και επειδή

Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ

 Σας καλούμε να συνδιαμορφώσουμε και προτείνουμε να διεκδικήσουμε

 ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ, ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ -ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ –  ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ – ΑΥΤΟΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗΣ – ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Τούμπας

Κάθε Τετάρτη στις 19:00 στο Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα, Σινιόσογλου 22, Κ. Τούμπα

www.toumba.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *