Πρόταση για τη συνέχιση του αγώνα, απέναντι στα κοψίματα του ρεύματος

­­­ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑΤΟΣ προς τις συνελεύσεις γειτονιάς, συλλογικότητες  και τις επιτροπές κατοίκων.

  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΙ ;

«ΔΕΝ ΤΗ ΒΓΑΖΟΥΜΕ –  Αντιστεκόμαστε στη πράξη, με τη δράση μας, στην επίθεση για παραπέρα υποβάθμιση των βασικών μας βιοτικών αναγκών και της ποιότητας της ζωής μας»

Παρατηρούμε ότι

 

  • Η διοίκηση της ΔΕΗ ύστερα από την τεράστια κοινωνική πίεση που δέχθηκε όλη την προηγούμενη χρονιά από το κίνημα των συνελεύσεων γειτονιάς και των επιτροπών κατοίκων (σε όλη σχεδόν τη χώρα)  ενάντια στο χαράτσι αναγκάστηκε και έκανε κάποιες υποχωρήσεις: μία από αυτές είναι ότι αποδέχθηκε το καθεστώς του διακανονισμού πληρωμής των λογαριασμών σε δόσεις. Οι δόσεις αυτές γίνονται πάντα σύμφωνα με τα οικονομικά κριτήρια της ΔΕΗ που βέβαια ποτέ δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές άθλιες οικονομικές δυνατότητες των συνανθρώπων μας.
  • Τους τελευταίους μήνες (από τις αρχές του Σεπτέμβρη) έχουν πολλαπλασιαστεί οι διακοπές ρεύματος στα σπίτια λόγω «χρέους». Τα ζητήματα των συσσωρευμένων χρεών και της αυξημένης τιμολόγησης τα αντιμετωπίζουμε ως άμεσα συνυφασμένα με την συνολική επίθεση που υποβαθμίζει τη ζωή μας και τα έχουμε τοποθετήσει ως βασικούς άξονες για την δραστηριοποίησή μας.
  • Σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα για επανασυνδέσεις ρεύματος. Επίσης, καθημερινό φαινόμενο είναι οι ατέλειωτες ουρές στο λογιστήριο της ΔΕΗ της Παπαναστασίου, όπου συμπολίτες μας προσέρχονται «εκλιπαρώντας» για διακανονισμό στους λογαριασμούς τους. Εκτιμούμε ότι αυτή η κατάσταση θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα καθώς όλα δείχνουν ότι το 2013 θα συνοδευτεί με απότομες αυξήσεις στα τιμολόγια ξεκινώντας με 10% έως 12% τον Ιανουάριο και φτάνοντας συνολικά στα επίπεδα τουλάχιστον του 30%.
  •  Όσο συνεχίζεται η υποβάθμιση των ζωών μας, τόσο πιο πολλοί συνάνθρωποί μας θα αδυνατούν να πληρώσουν έστω και «έναντι» τμήμα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ και πολύ περισσότερο βέβαια όλοι όσοι είναι ήδη άνεργοι ή μερικώς απασχολούμενοι και όσοι καθημερινά περνούν το κατώφλι και εντάσσονται στους αδυσώπητους καταλόγους της ανεργίας και της φτώχιας.
  • Ως συνέλευση έχουμε εμπλακεί σε πολλές επανασυνδέσεις ρεύματος. Το μεγαλύτερό μας επίτευγμα είναι ότι έχουμε έρθει σε επαφή με ανθρώπους από την γειτονιά που είχαν ανάγκη λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης και απευθύνθηκαν στη συνέλευσή μας, τις περισσότερες φορές μέσω του τηλεφώνου επικοινωνίας μας. Αυτούς τους ανθρώπους τους στηρίξαμε μέσα από μία διαδικασία συνδιαμόρφωσης παρεμβάσεων στη ΔΕΗ της Παπαναστασίου (με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της), συμβάλλοντας μαζί με άλλες συλλογικότητες της Τούμπας στη δημιουργία μία δημόσιας συζήτησης που, με επίκεντρο «τα προβλήματα της γειτονιάς», διεκδικεί «κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» για όλες και όλους, ντόπιους και μετανάστες.
  • Τέλος παρατηρούμε ότι οι εργασιακές συνθήκες στην ΔΕΗ χειροτερεύουν. Ήδη εργολαβίες, 6ωρα ωρομίσθια, κ.λπ. είναι ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας που έχουν προωθηθεί τουλάχιστον στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ που γνωρίζουμε. Επίσης πολύς λόγος γίνεται για απολύσεις, συμβάλλοντας στην επικράτηση ενός κλίματος τρομοκρατίας μέσα στους εργασιακούς χώρους όπου η εκφορά απόψεων εργατικής και κοινωνικής αλληλεγγύης καταπιέζονται μέσα σε ένα διάχυτο κλίμα φόβου, ρουφιανιάς και ωχαδερφισμού.

 

Εκτιμούμε ότι  βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο όπου χρειάζεται να αναβαθμίσουμε ποιοτικά[1] και ποσοτικά[2] τις κινήσεις μας σε σχέση με το ζήτημα του ρεύματος.

 

Εντοπίζουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα ακόμη ανάχωμα στην επίθεση που δεχόμαστε, ώστε ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ η εμπειρία μας με το χαράτσι με ένα γενικότερο –επίκαιρο και συνεχώς ανατροφοδοτούμενο από τις ανάγκες μας– ΑΓΩΝΑ σε σχέση με την παροχή του ρεύματος και τους όρους με τους οποίους αυτό πωλείται.

Μέσα από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας στον αγώνα ενάντια στα κοψίματα του ρεύματος, διαπιστώνουμε δύο βασικά κενά: α) την έλλειψη μιας ευρύτερης δραστηριοποίησης που να στηρίζει έναν αγώνα γύρω από την ΔΕΗ, όχι πλέον γύρω από το χαράτσι αλλά γύρω από τη γενικότερη κατάσταση που καίει: τα κοψίματα του ρεύματος, τα αυξημένα χρέη συνανθρώπων μας, τις ανατιμήσεις που συνεχίζονται και β) την έλλειψη μια ευρύτερης δραστηριοποίησης ενάντια στα κριτήρια που θέτει στους διακανονισμούς πληρωμής με δόσεις η διοίκηση της ΔΕΗ της Ανδριανουπόλεως[3]. Η διοίκηση της Ανδριανουπόλεως αποτελεί για εμάς τον «υψηλά ιστάμενο» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που αποφασίζει και επιβάλει υψηλά ποσά δόσεων. Είναι και αυτός που αποφασίζει για το απάνθρωπο γύρισμα του διακόπτη που στέλνει την οικογενειακή καθημερινότητα γειτόνων μας με μία κίνηση 60 χρόνια πίσω. Εκτιμούμε ότι αν καταφέρουμε να θίξουμε τη διοίκηση της ΔΕΗ Ανδριανουπόλεως, θα μπορέσουμε να δώσουμε μία άλλη πνοή αλλά και λογική στην πρακτική των επανασυνδέσεων ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν με μία συνεχόμενη διαδικασία όπου ο καθένας/μία «δίνει όσα μπορεί» και μέσα από μία διαρκή δραστηριοποίηση κρατάει χαμηλό το κόστος του ρεύματος και το μετατοπίζει στο μέλλον. Φιλοδοξούμε να συνδέσουμε στο άμεσο μέλλον αυτή την πορεία «μετατόπισης του κόστους-χρέους του ρεύματος» με το αίτημα της αυτομείωσης των λογαριασμούς της ΔΕΗ, ώστε μέσα από μία διαδικασία μετασχηματισμού και ωρίμανσής του, να εναντιωθεί δυναμικά στην υποβάθμιση των ζωών μας.

 

Με δύο λόγια στοχεύουμε σε ένα κίνημα που θα έχει διπλή διάσταση: 1) θα προωθεί την επανασύνδεση του ρεύματος ως ανάγκη επιβίωσης, θα απονομιμοποιεί έμπρακτα τις νέες αυξήσεις, θα βάζει μπροστά το αίτημα της αυτομείωσης λογαριασμών της ΔΕΗ ως μέρος του κόστους της ζωής μας, 2) θα επιδιώκει ουσιαστική επικοινωνία με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ μέσα από συνεχόμενες παρεμβάσεις στα υποκαταστήματα της εταιρίας. Θα είναι κίνημα αλληλεγγύης σε εργατικούς ζητήματα που θα προκύψουν από εδώ και στο εξής και παράλληλα θα θέτει τα ευρύτερα αιτήματα των χρηστών ενέργειας σε αυτούς/ες με αμεσότητα και ειλικρίνεια.

 

 

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω:

 

Για ένα πρώτο βήμα, σας καλούμε σε συζήτηση την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα (Σινιόσογλου 22 , Κ. Τούμπα)

 

και Προτείνουμε

 

ως συνέχεια της διαδικασίας αγώνα, την πραγματοποίηση μιας δυναμικής, μαζικής παρέμβασης στα Κεντρικά γραφεία της Περιφερειακής διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης του Τομέα Εμπορίας της ΔΕΗ στην οδό Αδριανουπόλεως.

 

  • Το πολιτικό πλαίσιο της παρέμβασης αυτής, θα πρέπει κατά τη γνώμη μας, να είναι το πιο απλό και συγχρόνως αυτονόητα κατανοητό και συμφωνημένο, νομίζουμε ότι η φράση : «ΔΕΝ ΤΗ ΒΓΑΖΟΥΜΕ –  Αντιστεκόμαστε στην πράξη, με τη δράση μας, στην επίθεση για παραπέρα υποβάθμιση των βασικών μας βιοτικών αναγκών και της ποιότητας της ζωής μας» μπορεί να καλύψει πλήρως το πλαίσιο αυτό.
  • Το προτεινόμενο πρωταρχικό αίτημα της παρέμβασης αυτής είναι η διεκδίκηση, οι διακανονισμοί να γίνονται με τα κριτήρια του καθένα (σύμφωνα με τις οικονομικές και κοινωνικές του δυνατότητες) και όχι με αυτά της ΔΕΗ. Δηλαδή, πληρώνουμε όσα μπορούμε κάθε μήνα, και ανάλογα με το μήνα και τα υπόλοιπα μας έξοδα, και όχι όσα η ΔΕΗ μας καθορίζει. Συνάμα να υπάρχει η πρόβλεψη της μη καταβολής για τους μήνες που είναι κάποιος/α άνεργη. Επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνεται η διεκδίκηση της διαγραφής των τελών επανασύνδεσης.
  • Επιθυμούμε κάθε συνέλευση που βλέπει αυτήν την πρόταση θετικά να πραγματοποιήσει επικοινωνία με ανθρώπους που έχουν στηριχθεί σε διαδικασίες επανασύνδεσης ρεύματος και να τους προταθεί η εμπλοκή τους στη σχεδιαζόμενη παρέμβαση. Είναι κάτι που τους αφορά άμεσα όπως αφορά όσους/ες θα βρεθούν μελλοντικά στη θέση τους.
  • Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η πρόταση της παρέμβασης στα κεντρικά της ΔΕΗ της Ανδριανουπόλεως δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός αλλά ότι εξίσου σημαντική είναι η διαδικασία που θα μας οδηγήσει εκεί. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε ιδέα, παρατήρηση, κριτική ακόμα και εάν εκφράζει άρνηση συμμετοχής θα ήταν για εμάς πολύ σημαντικό να επικοινωνηθεί καθώς και το πολιτικό σκεπτικό που εκφράζει.

 

Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Τούμπας

(Κοινωνικό κέντρο Αγώνα, Σινιόσογλου 22)

www.toumba.espivblogs.net


[1] Στο επίπεδο του λόγου, των στοχεύσεων, των ιδεών για δράσεις, της ουσιαστικής συμμετοχής μέσα από ποιοτικές διαδικασίες συζητήσεων-συνελεύσεων, κ.α.

[2] Με αυξημένη συμμετοχή, ευρύτερες, περισσότερο ανοιχτές και κοινωνικές συλλογικοποιήσεις, κινήσεις-παρεμβάσεις, και ό,τι άλλο.

[3] Όσοι γείτονές μας αιτήθηκαν διακανονισμό του χρέους τους στη ΔΕΗ, από την απάντηση που πήραν σχετικά με τον αριθμό και το ύψος του ποσού των δόσεων καθώς και του αιτήματός τους για διαγραφή του τέλους επανασύνδεσης (συνήθως 28 ευρώ), είδαν πώς πραγματικά η ΔΕΗ αντιλαμβάνεται την αλληλεγγύη, πράγμα βέβαια που νιώθουν με εντελώς βάρβαρο και απάνθρωπο τρόπο και όσοι καθημερινά γυρνούν τον διακόπτη και διαπιστώνουν ότι ήρθε και η δική τους η σειρά να τους κόψουν το ρεύμα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *