Θα μπορούσε να είναι κάποιοι και κάποιες από εμάς/ Κανένας διαδηλωτής μόνος στα χέρια του κράτους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις 21 απριλίου πραγματοποιήθηκε από την ανοιχτή συνέλευση αγώνα κατοίκων Τούμπας μικροφωνική αλληλεγγύης στην πλατεία αγ. θεράποντα για τους 4 προφυλακισμένους διαδηλωτές της 12/02

Εδώ και 3 χρόνια ζούμε μια ραγδαία υποτίμηση των ζωών μας. Από την μείωση των μισθών και των συντάξεων έως την επίθεση στις λεγόμενες παροχές του «κράτους πρόνοιας» οι επιπτώσεις στην καθημερινότητά και στις ανάγκες μας είναι κάτι παραπάνω από ραγδαίες. Καλούμαστε, εμείς, να αντιμετωπίσουμε ένα κόστος που αφορά τα αφεντικά και όλο το πολιτικό τους επιτελείο.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη αντιστάσεις γεννήθηκαν, μάχες δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται. Χιλιάδες ανθρώπων, κουβαλώντας όλο τον παλιό κόσμο αντιλήψεων μαζί τους αλλά και προσπαθώντας να τον ξεπεράσουν, βρέθηκαν αγωνιζόμενοι στους δρόμους. Πολλές φορές η εναντίωση στα μέτρα λιτότητας και στην υποτίμηση μας πήρε χαρακτηριστικά ρήξης με το πολιτικό σύστημα και τις μορφές διαμεσολάβησής του: κόμματα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θα μπορούσε να πει κανείς πως το κίνημα των πλατειών του περσινού Μάη-Ιούνη ήταν μια αυθόρμητη έκρηξη αυτής της οργής η οποία προσπάθησε, όμως δεν μπόρεσε, να απαγκιστρωθεί από «παραδοσιακές» λογικές αντίστασης. Οι συνελεύσεις στις πλατείες υπήρξαν ένα παράδειγμα του πώς διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να συγκροτήσουν ένα πεδίο πάνω στο οποίο θα αγωνιστούν. Αυτό το παράδειγμα, αν και οι κεντρικές πολιτικές μάχες έπαψαν να αποφασίζονται από το «κίνημα των αγανακτισμένων», έχει εξαπλωθεί σε πλατείες και γειτονίες πολλών πόλεων της ελλάδας και συνεχίζει να αποτελεί ένα τρόπο συλλογικοποίησης σε τοπικό επίπεδο των ανθρώπων που θέλουν να αγωνιστούν.

Ως τέτοια διαδικασία συνάντησης και αγώνα, η Ανοιχτή συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Τούμπας, μέσα από πολύμηνη δράση στην περιοχή της πλατείας Αγ. Θεράποντα αποφάσισε να καλέσει συγκέντρωση στη γειτονιάς μας, στις 12 Φλεβάρη, ημέρα όπου ψηφίζονταν το Μνημόνιο 2.

Την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν μαχητικές διαδηλώσεις. Ειδικά στην Αθήνα οι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, από το Σύνταγμα και την Ομόνοια μέχρι το Μοναστηράκι και το Ζάππειο, πλημμύρισαν από πλήθη διαδηλωτών που στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το κοινοβούλιο βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις. Μία μεγάλη μερίδα του κόσμου προσπαθούσε μαχητικά να προσεγγίσει τη βουλή και δέχονταν τα δακρυγόνα της αστυνομίας, ενώ βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν περιμετρικά του πλήθους όπου η αστυνομία επιτίθονταν σε μια ύστατη προσπάθεια να το διαλύσει. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί αδυνατώντας για ώρες να περιορίσουν τον όγκο της διαδήλωσης η οποία πήρε χαρακτήρα εξέγερσης, προχώρησαν τελικά σε δεκάδες προσαγωγές και 79 συνολικά συλλήψεις διαδηλωτών.

Σε 4 από τους συλληφθέντες αποδόθηκαν βαριές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Την ίδια ώρα που τα ΜΜΕ εξαπέλυαν έναν ιδεολογικό πόλεμο προπαγάνδας με σκοπό την ποινικοποίηση και εγκληματοποίηση της διαδήλωσης, κι ενώ η αστυνομία δημοσίευε στην ιστοσελίδα της τις φωτογραφίες των κατηγορούμενων υποδεικνύοντας τους «ενόχους» που πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσιζαν την προφυλάκισή τους.

Ανάμεσα στους προφυλακισμένους διαδηλωτές βρίσκεται και ο Παναγιώτης Κ., συναγωνιστής από την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, η οποία συμμετείχε στη διαδήλωση με μπλοκ, πλάι σε εκατοντάδες άλλους αγωνιστές από αυτοοργανωμένες τοπικές συνελεύσεις. Ο Παναγιώτης Κ. είναι ένας τυχαίος συλληφθέντας. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς, οποιοσδήποτε διαδηλώνει κι αντιστέκεται. Θα μπορούσε να είναι ο γείτονας μας, η αδερφή μας, οι γονείς μας, ο συνάδελφος στη δουλειά, η συμφοιτήτρια μας. Προφυλακίστηκε μαζί με τους υπόλοιπους παραδειγματικά και για εκφοβισμό για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ξανά μια Κυριακή 12 Φλεβάρη.

Ως Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Τούμπας και αγωνιζόμενες δίπλα σε αγωνιζόμενους θεωρούμε τον Παναγιώτη και τους υπόλοιπους διαδηλωτές ως αναπόσπαστο κομμάτι των αγώνων μας. Τους θέλουμε δίπλα μας στους δρόμους και στις μάχες ενάντια στα αφεντικά αυτού του κόσμου. Καλούμε όλη την Τούμπα να στηρίξει ηθικά όσους και όσες αγωνίζονται ενάντια στην υποτίμηση της ζωής μας και να πάρει μέρος σε αυτούς τους αγώνες, κόντρα στη λογική της ανάθεσης, του φιλοτομαρισμού και της εκπροσώπησης. Αν δεν μοιραστούμε τους αγώνες θα μοιραστούμε την μιζέρια και τη φτώχεια μας.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κ.

ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

ΤΗΣ 12 ΦΛΕΒΑΡΗ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *