Ούτε αυτοκτονίες ούτε καταθλίψεις σε κάθε γειτονιά στέκια και καταλήψεις

Το πρωί της 02/09 εκκενώνεται η κατάληψη του Ορφανοτροφείου στην Τούμπα  και συλλαμβάνονται οι 7 κάτοικοι του κτιρίου.

Δεν είναι κάτι που δεν περιμέναμε παρακολουθώντας τις τελευταίες αυγουστιάτικες εξελίξεις με εκκενώσεις καταλήψεων-στεκιών σε Πάτρα, Μεσολόγγι και Ιωάννινα. Παράλληλα, με τις διώξεις και φυλακίσεις κατοίκων της Β.A. Χαλκιδικής, τις επιστρατεύσεις καθηγητών και το μαύρο στην ερτ. Η κυβερνητική πολιτική επελαύνει σαν οδοστρωτήρας στις ζωές μας ποινικοποιώντας και καταστέλλοντας μικρούς και μεγάλους καθημερινούς αγώνες.

Μειώσεις μισθών και απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις στη φορολογία και στις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων, επιβολή νέων δυσβάσταχτων φόρων και χαρατσιών, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στη θέρμανση, εισαγωγή του 5ευρου στα δημόσια νοσοκομεία και τώρα κάτι ακόμα χειρότερο πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας! Η σημερινή κατάσταση είναι τραγική για πολλούς από εμάς και το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο σαν μαύρο σύννεφο πάνω από τα κεφάλια μας. Πρόσωπα παγωμένα, κατάθλιψη, φυγή στο εξωτερικό και αυτοκτονίες, απαισιοδοξία για το τι μέλει γενέσθαι.

                                                         Αρκετά! 

Θεωρούμε ότι η απάντηση σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας πρέπει να έρθει μόνο μέσα από συλλογικές διαδικασίες αδιαμεσολάβητων κοινωνικών αγώνων και γι’ αυτό στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στις καταλήψεις οι οποίες δέχονται επίθεση, εντείνοντας τους αγώνες αυτούς. Διότι η πρακτική της κατάληψης  πάντα αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των αγώνων αφού προκύπτει μέσα από αυτούς. Οι καταλήψεις εμφανίζονται άλλοτε ως κοινωνικά κέντρα και στέκια που φιλοξενούν ιδέες, δομές και δραστηριότητες πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων και άλλοτε ως μέσα άσκησης πίεσης στο κράτος και σε θεσμικούς φορείς, όπως είναι οι προσωρινές καταλήψεις εργασιακών και πανεπιστημιακών χώρων από εργαζόμενους και φοιτητές, οι καταλήψεις σχολίων από μαθητές, οι καταλήψεις δημαρχείων, νοσοκομείων, εφοριών και ΔΕΗ. Προκύπτουν μέσα από τις ανάγκες των αγώνων αλλά και επιστρέφουν σε αυτούς εμπλουτίζοντάς τους με νέα βιώματα, νέα περιεχόμενα και δομές. Σ’ αυτούς τους χώρους χτίζουμε άμεσες οριζόντιες σχέσεις, η διαφορετικότητα βρίσκει ελεύθερο έδαφος να εκφραστεί, η ψυχαγωγία γίνεται χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος.

                                                    Ως εδώ! Basta!

Αρκετοί μπορεί να σκεφτούν «και μένα τι με νοιάζει, αφού δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα, και με τις απεργίες δεν έγινε και τίποτα, ποιος θυμάται τους αγανακτισμένους».

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν μαγικά, να μην περιμένουμε πεφωτισμένους ηγέτες που θα κάνουνε μαγικά κόλπα και θα σώσουν την κατάσταση. Άλλωστε η ιστορία μας διδάσκει ότι οι πολιτικοί, οι τεχνοκράτες, τα αφεντικά, οι φασίστες λειτουργούν προς όφελος τους απέναντι σε όλους εμάς εργαζόμενους / άνεργους ντόπιους και μετανάστες. Όλοι εμείς χρειαζόμαστε χώρο για να καλύψουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, με βασικότερη από όλες την ανάγκη να συναντηθούμε, να επικοινωνήσουμε και να δράσουμε απέναντι στη λεηλασία των ζωών μας!

 

Πέρα από τις καταγγελτικές μπούρδες περί ανομίας του Υπουργού Δικαιοσύνης Δένδια (ο κακός από την ταινία theparty) μιλάμε για κτίρια εγκαταλελειμμένα και κατεστραμμένα για πολλά χρόνια που ανοίχτηκαν καθαρίστηκαν, συντηρήθηκαν και στέγασαν τις επιθυμίες και τις ανάγκες ανθρώπων που φαντάζονται τον κόσμο διαφορετικά.

Σήμερα που οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων ποινικοποιούνται, πρέπει να συναντηθούμε και να δράσουμε. Θεωρούμε λοιπόν τις καταλήψεις ως πραγματικούς χώρους και πεδία ζύμωσης κοινωνικών αγώνων και αδιαμφισβήτητα κομμάτια του ανταγωνιστικού κινήματος. Κατ’ επέκταση η επίθεση που δέχονται από το κράτος και τους φασίστες οδηγεί στην αποδυνάμωση των κοινωνικών αντιστάσεων σε μια περίοδο όπου η αλληλεγγύη και η συλλογική αντίσταση είναι πιο απαραίτητες από ποτέ.

                           ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

                             ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

                                 Αλληλεγγύη στην κατάληψη ορφανοτροφείο!

                                       Να γεμίσει ο τόπος καταλήψεις

                    Ελάτε να συναντηθούμε, να μιλήσουμε και να αγωνιστούμε μαζί!

                                      Συνέλευση κάθε Τετάρτη στις 19:00

                                  Συλλογική κουζίνα κάθε Πέμπτη στις 14:00

                            

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *