Ενημερωτικό για την παρέμβαση της Τετάρτης 14/11/2012 στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο

Αυτό που μας έφερε στην πύλη του Θεαγενείου την Τετάρτη 14/11/2012 είναι η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να επιβάλλει με το «έτσι θέλω» εισιτήριο 5€ στο τμήμα προληπτικού ελέγχου (τεστ Παπανικολάου, ψηλάφηση μαστού, μαστογραφία). Η τακτική αυτή εναρμονίζεται με τη συνολικότερη πολιτική εμπορευματοποίησης της περίθαλψης που μεταθέτει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, με αποτέλεσμα οι λιγότερο προνομιούχοι συνάνθρωποί μας (μετανάστες, άνεργοι, ανασφάλιστοι, συνταξιούχοι κ.λπ.) να πετιούνται ουσιαστικά έξω από το σύστημα υγείας. Και μάλιστα, όσον αφορά τον προληπτικό έλεγχο, το εισιτήριο πλήττει κυρίως το γυναικείο πληθυσμό που άλλωστε χτυπιέται πιο βάναυσα από την κρίση. Πέρα όμως από χυδαίο, το εισιτήριο των 5€ που γενναιόδωρα κόβει η διοίκηση του νοσοκομείου τυχαίνει να είναι και παράνομο, μιας και αντιβαίνει τις ίδιες τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας, που προς το παρόν με σαφήνεια εξαιρούν την πρόληψη από το 5€.

 

Βρεθήκαμε, λοιπόν, στο Θεαγένειο την περασμένη Τετάρτη για να εναντιωθούμε στον εισπρακτικό μηχανισμό που έχει στηθεί από τη διοίκηση. Στην παρέμβαση συμμετείχαν γύρω στα είκοσι άτομα από την Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Τούμπας, την Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Άνω Πόλης, την εργατική συλλογικότητα Healthworkers-Εργαζόμενοι/ες στη Βιομηχανία της Υγείας καθώς και μεμονωμένοι χρήστες υγείας. Παρά τις σχετικές διενέξεις στο ταμείο και τον ερχομό δύο σεκιουριτάδων –που όμως αδυνατούσαν να ελέγξουν την κατάσταση– μοιράσαμε τα κείμενά μας και ήρθαμε σε επαφή με τον πολυπληθή κόσμο στην αίθουσα αναμονής που στη συντριπτική του πλειοψηφία ήταν γυναίκες. Η υποδοχή της παρουσίας μας υπήρξε ένθερμη και το κλίμα αγωνιστικό με τις γυναίκες να παίρνουν την παρέμβαση στα χέρια τους, απαιτώντας την επιστροφή των χρημάτων τους και προτείνοντας να πάμε όλοι μαζί στη διοίκηση να της τα ψάλλουμε. Ενημερωθήκαμε επιτόπου πως, λόγω υποστελέχωσης, τα ραντεβού κλείνονται για ένα εξάμηνο μετά και πως, εκτός από το πεντάευρο, οι γυναίκες χρεώνονται και τις λοιπές διαγνωστικές εξετάσεις με ποσά διόλου ευκαταφρόνητα που, αν πρόκειται για ανασφάλιστες, καλούνται να τα καλύψουν από την τσέπη τους. Ο διοικητής, ενώ ενημερώθηκε για την παρουσία μας, παρέμεινε άφαντος αλλά κάτω από την πίεση της διαρκώς ογκούμενης αγανάκτησης έδωσε εντολή να σταματήσει η είσπραξη του 5€. Μάλιστα, όσες γυναίκες το διεκδίκησαν, κατόρθωσαν να τους επιστραφούν τα χρήματα που είχαν καταβάλει αρχικά. Μετά από δύο ώρες αποχωρήσαμε, δίνοντας υπόσχεση ότι θα επανέλθουμε και ότι δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε το 5€ να περάσει.

 

Σε αυτήν τη λογική, καλούμε σε νέα παρέμβαση την Τετάρτη 21/11/2012 στις 8:00 ξανά στην πύλη του Θεαγενείου, προκειμένου να εναντιωθούμε στο παράνομο πεντάευρο αλλά και σε κάθε λογής εισιτήρια στην περίθαλψη και στα χειρότερα που μας επιφυλάσσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *