ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΕΠΑΘ)

H ιδέα της παρέμβασης στην εταιρία παροχής αερίου Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ) ανέκυψε πριν περίπου 1μιση μήνα όταν ο γείτονάς μας Σ. ήρθε σε συνέλευσή που πραγματοποιούνταν στην πλατεία Aγίου θεράποντα και εξέθεσε το πρόβλημά του. Mε δύο λόγια η κατάσταση είχε ως εξής: διακοπή παροχής φυσικού αερίου λόγω χρέους  από τον προηγόυμενο έτος, επιβολή δυσβάσταχτου τέλους επανασύνδεσης και απαίτηση μεγάλου ποσού «μπροστά» ώστε στο επικείμενο  χειμώνα ο Σ. και η οικογένειά του πέρα από το ζήτημα της ανεργίας να έχουν να ανησυχούν και για την βασική ανάγκη της θέρμανσή τους.
Είμασταν εξαρχής θετικοί/ές στο να ασχοληθούμε με το ζήτημα. Καταρχήν οργανώσαμε μία σειρά διευρευνητικών παρεμβάσων σε υποκατάστημα της εταιρίας που βρίσκεται στην περιοχή της Τούμπας με μοίρασμα σχετικού κειμένου. Η απάντηση των υπαλλήλων εκεί ήταν αρνητική έως και εριστική, παραπέμποντάς μας στα κεντρικά όπου βρίσκεται ο «προϊστάμενος» ενώ παράλληλαν έδειξαν πρόθυμοι να δεχτούν «ρύθμιση» του χρέους με μία παχουλή προκαταβολή και την εξόφληση του υπόλοιπου χρέους σε 3 δόσεις. Η ρύθμιση αυτή δεν ήταν εφικτή για τον εμπλεκόμενο οπότε στην συνέχεια αποφασίσαμε να έρθουμε σε  επαφή με συνελεύσεις γειτονιών και συντρόφους/ισσες και να αρχίσουμε μία καμπάνια (με μοιράσματα κειμένων σε λαϊκές, αφισοκόλληση στην γειτονιά, κλπ).
Στην συνέχεια πραγματοποιήσαμε 2 προπαρασκευαστικές συναντήσεις οι οποίες οδήγησαν σε από κοινού οργάνωση παρέμβασης στην κεντρικά γραφεία της ΕΠΑΘ την Παρασκευή 2/11 στις 11:00. Η παρέμβαση με το σύνθημα ΔΕΠΑει ΑΛΛΟ – ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΟΨΙΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ και την υπογραφή ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ και ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥΜΠΑΣ είχε δυναμικό χαρακτήρα. Μαζευτήκαμε περίπου 35 με 40 άτομα, αναρτήσαμε πανό, μοιράσαμε κείμενα και φωνάξαμε συνθήματα που έθιγαν το εν λόγω ζήτημα. Η κίνηση αυτή ήταν πετυχημένη, ο προϊστάμενος αναγκάστηκε να κατέβει κάτω και μετά από την διεξαγωγή ενός έντονου «διαλόγου» στον δρόμο, συμφώνησε σε άμεση επανασύνδεση σύμφωνα με διακανονισμό τον οποίο αποφάσισε και έθεσε ο εμπλεκόμενος (στον διακανονισμό συμπεριλήφθηκε και το τέλος επανασύνδεσης). Κρίνουμε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή κινήθηκε σε μία εύστοχη λογική και αποτελεί μία θετική παρακαταθήκη για το μέλλον. Για εμάς, ήταν μία ακόμη κίνηση στα πλαίσια αγώνων γειτονιάς στους οποίους εμπλεκόμαστε, επιθυμώντας να συμβάλουμε στην συλλογική εναντίωση της υποβάθμισης των ζωών μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *